vrijdag 20 maart 2009

waardeert de derde weg de afgeschermde entiteit?


Vraag aan Charlotte Badger IV: waarom waarderen jullie de vennootschap niet?

Antwoord: “We doen dat wel. Net zoals de Heeren Zeventien deze waardeerden. Zij plaatsten de VOC tussen hun bedrijfsvermogen en hun privévermogen vanuit het inzicht dat als een lid zijn enige schip verloor hij alles kwijt was. Als tien aandeelhouders tien schepen hadden, waren de tien leden in zo’n geval slechts een tiende van hun bedrijfsvermogen kwijt.

Daarnaast konden anderen participeren, waarmee het gemakkelijker werd kapitaal aan te trekken.

De kerken waren in feite de eerste “vennootschappen” Een kerk was - en is - een buiten het eigendom geplaatste, zelfstandige entiteit.

Wat wij aanspreken, is het misbruik van de buiten het particulier vermogen geplaatste entiteit.

Misbruik ontstaat zodra iemand, tekenend voor een afgeschermde vennootschap, een overeenkomst aangaat met het oogmerk de onderliggende afspraken te schenden door niet te betalen of te leveren.

Zo’n ondernemer waant zich onkwetsbaar door de BV, NV, of stichting in de vuurlinie te plaatsen en zodoende privé wel de voordelen van de transactie te genieten, maar niet de nadelen.

Wij stellen echter dat in zake van vrijwillige transacties het woord van de ander belangrijker is dan de gegoedheid van de entiteit waarvoor hij zegt te spreken.

Coulance, redelijkheid en billijkheid zijn er enkel voor wie door overmacht zijn woord moet breken.

Tevens stellen wij dat vermogensbescherming door middel van een afgeschermde entiteit wel geoorloofd is tegen de roofzucht van de overheid. Transacties met de overheid gebeuren immers onder dwang.

Tegen criminelen mag men liegen. Dus ook tegen collaborateurs der staat. Aan een tasjesdief hoeft men niet te verklaren in het vestzakje ook nog €100 te hebben.”

IV